Categorie

Tweede orde

Wanneer zelfstandig wonen geen optie is, kan een plek in de maatschappelijke opvang of een beschermd wonen instelling uitkomst bieden. Helaas bestaan er ook wachtlijsten voor deze instellingen. Paradoxaal genoeg zijn er op dit moment soms wachtlijsten voor zowel de instroom en als uitstroom uit deze instellingen. Of zogenaamde wederzijdse wachtlijsten – met cliënten die op elkaars plek zitten te wachten en dus van plek kunnen wisselen. De huidige ICT brengt dit nog onvoldoende in kaart. Landelijke en lokale digitale overzichten van wederzijdse wachtlijsten en beschikbare plekken zou een welkome aanvulling zijn om schaarste in plekken te lijf te gaan en op die manier de plekken te optimaliseren.

Naar goed voorbeeld van heremietkreeften: wanneer hun huisjes te klein worden gaan zij in een grote rij staan van groot naar klein en wisselen zij tegelijk van huisje. Dat zou je ook willen bij mensen die aan het wachten zijn op een passende woning of tijdelijke plek: vraag en aanbod matchen en mensen tegelijk de woonoplossing van hun behoefte kunnen geven.

Voor meer informatie over deze oplossing: Albert Jan Kruiter // Instituut voor Publieke Waarden // www.publiekewaarden.nl

Was deze oplossing nuttig?

Laat het ons weten als u deze oplossingen nuttig vond door op de like knop te klikken.
Likes Laden...

Feedback

Laat het ons weten indien u een persona, knelpunt of oplossing mist. We zullen dit bij een volgende herijking meenemen.
Feedback geven